Norge
Fedrekvoten
Fristen for å søke om foreldrepenger fra Nav var ugyldig, ifølge Høyesterett. Fredag starter oppryddingen, og det er anslått å dreie seg om titalls millioner kroner til gode. Bare fredag alene har Nav fått over 700 henvendelser om saken.
- Heine Sandvik BrekkeJournalist
- Julie GrasmoJournalist
Kortversjonen
- Høyesterett har slått fast at NAVs søknadsfrist for foreldrepenger var ugyldig.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Våren 2019 søkte Gunnar O. Hæreid om å ta ut fedrekvoten sin etter at fristen til Nav hadde gått ut. Det førte til at han mistet han nesten hele kvoten.
I 2020 satte Aftenposten søkelyset på hvordan foreldre mistet foreldrepenger fordi de søkte for sent.
Hæreid tok saken til Høyesterett. Der tapte Nav i desember 2023.
Nå er opprydningen i full gang, melder Altinget. Men Nav ber om hjelp.
For etaten opplyser at de ikke vet hvem alle de berørte er, og at flere dermed må kontakte dem selv. Navs feilpraksis har rammet både fedre og medmødremedmødreMedmor er lovgivningens betegnelse på mors kvinneligeektefelleellersamboersom skal ta del iforeldreansvaret..
– Vi kan dessverre ikke gjøre en automatisk retting av alle sakene, og vi vil derfor se på hver enkelt sak på nytt. Vi forventer at det vil ta noen måneder før alle sakene er ferdig behandlet, sier ytelsesdirektør Eve Vangnes Bergli i Nav i en pressemelding.
De berørte Nav har oversikt over, vil de neste månedene få sakene sine behandlet på nytt. Disse vil også få brev i «min side» på Nav sin nettside.
Avdekket rundt 5500 berørte
Nav avdekket rundt 5500 personer, som er berørt av feilen. Likevel gjelder dette kun fra 1. januar 2019, ettersom saker fra før denne datoen er behandlet i et gammelt datasystem, ifølge etaten. Selv mener de at det også kan være et betydelig antall personer berørte mellom 2007 og 2019.
Nav anslår at fedre og medmødre kan ha til sammen flere titalls millioner kroner til gode.
– Vi har ikke presise tall på hvor mange som totalt sett er berørt i hele perioden. Med utgangspunkt i tallene vi har for 2019 til 2022, har vi anslått merutgiftene på stønadsbudsjettet til om lag 89 millioner. Dette er tall for hele perioden, fra 2007 til 2021. Disse tallene er imidlertid svært usikre, sier Bergli til Altinget.
Over 700 henvendelser
– Vi er glad for at vi kan starte behandlingen av sakene nå, og vi er opptatt av at alle kan få det de har krav på, sier ytelsesdirektør i Nav, Eve Vangsnes Bergli til Aftenposten.
Hun forteller at de har mottatt i overkant av 700 henvendelser fredag. Behandlingen kan ta opp til åtte måneder, men vil være kortere for mange, ifølge Bergli.
– Hvordan jobber dere for å nå de berørte fra 2007-2021?
– Vi har informert på nav.no, på Facebook og gjennom NTB. Og så vil vi vurdere ytterligere tiltak hvis det viser seg å være nødvendig, sier hun.
Ut fra tallene fra de siste årene har over halvparten av de berørte gått glipp av under 10 stønadsdager, ifølge Bergli.
Forventet opprydding
– Det er veldig bra og jeg har forventet at de skal gjøre det. De har brukt lang tid, og nå har de kommet til det rette resultatet, sier Gunnar O. Hæreid til Aftenposten.
I 2023 sa Hæreid han forventet at Nav både gir en moralsk oppreisning og en økonomisk kompensasjon til andre som har vært i samme situasjon.
– De skal ha honnør for at de tar tak i det, sier han.
Han stusser samtidig over at de ikke har oversikt over hvem som er rammet.
– Det er en utilsiktet feil som oppsto i 2007. Det vitner om at de har hatt en manglende vilje til å tak i det, mener Hæreid.
– At ingen har kommet på å føre oversikt, vitner om en organisasjon som ikke har evnet å spørre seg selv hvem de er til for og hvordan de svarer på samfunnsoppdraget, sier Hæreid.
Nav forteller at de har fulgt den praksisen som TrygderettenTrygderettenTrygderetten er et norsk domstollignende organ som behandler anker over NAVs vedtak etter folketrygdloven og en del andre lover. Trygderetten er et uavhengig organ som ble opprettet i 1967. Trygderettens avgjørelser kan angripes ved søksmål for lagmannsretten. Anke til Trygderetten er gratis. Kilde: Wikipedia bekreftet, og som Barne- og familiedepartementet støttet.
– Vi har vært gjennom en omfattende digitalisering og modernisering de senere årene, og jeg er enig i at det var svakheter i de gamle systemene våre. Vi forventer også et betydelig antall i perioden mellom 2007 og 2019, svarer Bergli i Nav.
I 2020avslørte Aftenposten også hvordan et ukjent antall hadde mistet fedrekvoten på feil grunnlag. Dette har Nav jobbet med å rette opp i.